Bruk av Low-E på hus

Anbefalte produkter for bruk på hus

Monteringsbeskrivelse

Innside av yttervegg Low-E trimmet vanlig spesialtape

Monteres med stiftemaskin, på eksisterende veggplate eller etter at platen er tatt av. Skjøter tapes med spesialtapen. Lekt ut 60cm c/c med minimum 11x36mm lekt, gjerne tykkere. Slå på ny innerpanel, gips osv. Hvis det er en plast diffusjonssperre i veggen (ofte i hus etter ca 1970) fjernes den eller bruk Attic Blanket som puster. Rull over vinduer og dører, skjær ut litt ut på glasset, når utforing og omramming er montert finskjær mellom disse med tapetkniven.

Yttervegg, HouseWrap, spesialtape med vev

HouseWrap monteres på eksisterende panel eller etter at den er fjernet. Gammel asfalt vindtett kan sitte på. HouseWrap stiftes opp med stiftemaskin, helst vannrett. Begynn i bunn. Leppe på siden av HouseWrap vender NED, festes med tape / lekt. Runde to leppen legges over runde en og tapes med spesialtapen. Rull over vinduer og dører, skjær ut litt ut på glasset, når utforing og omramming er montert finskjær mellom disse med tapetkniven. Den blanke siden skal vende UT. NB! Hvis sterkt solskinn bruk solbriller! Lekt ut på vanlig måte og slå på ytterpanel.

Himling, Low-E trimmet. Vanlig spesialtape

Riv av himlingen eller lekt ned under eksisterende med 11x36mm lekt. Stift opp med med en stiftemaskin. Tape skjøter med spesialtapen. Lekt ned med 11 x 36mm igjen og slå på gips eller liknende. Tenker du støydemping vær nøye med å tape skjøter og rundt kanter / gjennomføringer, bruk gjerne to lag gips. Er det plast i taket fjernes den eller du kan bruke Attic Blanket som puster.

Skråtak innvendig loft, Low-E trimmet. Vanlig spesialtape

Low-E strekkes rett på taksperrer / plater eller i mellom sperrene og stiftes / lektes fast enten på sperrene eller mellom. Skjøter tapes med spesialtapen, Low-E kan også med fordel tapes mot sperrene om Low-E legges mellom. Lekt ut med minimum 11 x 36 mm lekt og slå på gips / panel osv.

Oppå gulv loft, Attic Blanket, vanlig spesialtape

Varm luft og fukt stiger, fukten må ut. Attic Blanket puster og kan legges løst oppå loftsisolasjonen eller øverst i etasjeskillet, tape skjøter.

Kjellervegg innvendig, Attic Blanket, vanlig spesialtape

Det er nesten alltid litt fukt i kjellere. Fukten bør slippe ut. Bruk Attic Blanket som puster, da minsker faren for muggsopp og vond lukt. På betong / leca, slå på minimum 11×36 mm lekter 60 c/c, gjerne impregnert, stift opp Attic Blanket med stiftemaskinen. Skjøter tapes med spesialtapen. Rull over vinduer og dører, skjær ut litt ut på glasset, når utforing og omramming er montert finskjær mellom disse med tapetkniven, lekt ut med minimum 11x36mm lekt og slå på plater/ panel gips osv.

Kjellergulv, nedstøping, 6,5 mm SlabShield, ikke spesialtape

SlabShield  6,5 mm kan rulles ut på pukkstein, sand, fjell eller limes på eksisterende betonggulv med flislim. Varmekabler, vann og elkabler kan legges rett på, eller på armeringsnett, tåler over 100*C. SlabShield har en «leppe» på hver side, lim sammen med Tec7 eller liknende, legg disse i omlegg og du har en tett folie. Netto bredde er 121 cm.

Lufting over tak - Attic Blanket

Attic Blanket som puster kan med fordel brukes for å lage lufting over tak mellom isolasjon og taktro dersom sperrer ikke er 60 cm c/c men har en annen avstand. Attic Blanket lektes stramt fast på siden av sperrene i  for eksempel 5cm avstand fra taktro. Da har man i tillegg til en enkel måte å lage lufting på også drøyt 10 cm isolasjon.

Tømmerhus innside av yttervegg, Attic Blanket, vanlig spesialtape

Mange eldre hus er av tømmer / tømmerkasse som puster. Det er mye diskusjon om diffusjonstett eller pustende isolasjon. Dersom du velger diffusjonstett, Low-E monteres med stiftemaskin på eksisterende veggplate eller etter at platen er tatt av. Skjøter tapes med spesialtapen. Lekt ut / rett opp60cm c/c med minimum 11x36mm lekt, gjerne tykkere. Slå på ny innerpanel, gips osv. Hvis det er en plast diffusjonssperre i veggen (ofte i hus etter ca 1970) fjernes den. Dersom du ønsker at veggen skal puste bruk Attic Blanket og monterer som over. Rull over vinduer og dører, skjær ut litt ut på glasset, når utforing og omramming er montert finskjær mellom disse med tapetkniven.

Under parkett / laminat, Micro-E, vanlig spesialtape

Micro-E egner seg godt som parkettunderlag med stor isolasjonsevne og kun 3mm tykkelse. Fordel også at 14 mm parkett / laminat og Micro-E ikke hindrer dører å gå opp. Rull ut, tape med spesialtapen, legg på parketten. Ikke gå på Micro-E mer enn nødvendig før parketten er montert. Dersom det er en dampsperre / plast el likn i gulvet brukes Attic Blanket som puster, samme pris og samme gode isolasjonsevne.

Garasje med belastning, 12 mm SlabShield

SlabShield  12 mm kan rulles ut på pukkstein, sand, fjell eller limes på eksisterende betonggulv med flislim. Slabshield 12 mm er trykkfast. Varmekabler, vann og elkabler kan legges rett på, eller på armeringsnett, tåler over 100*C. SlabShield  12mm har en «leppe» på hver side, lim sammen med Tec7 eller liknende, legg disse i omlegg og du har en tett folie. Netto bredde 121 cm.

Garasje gulv uten belastning, 6,5 mm som kjeller

SlabShield  6,5 mm kan rulles ut på pukkstein, sand, fjell eller limes på eksisterende betonggulv med flislim. Varmekabler, vann og elkabler kan legges rett på, eller på armeringsnett, tåler over 100*C. SlabShield har en «leppe» på hver side, lim sammen med Tec7 eller liknende, legg disse i omlegg og du har en tett folie.

Plassbygd kjølerom, Low-E trimmet, vanlig spesialtape

Vår isolasjon er en vesentlig del av grunnen til at Thermocold KFD nær Sarpsborg produserer et av de mest energivennlige og romslige hjørnekjøleskap på markedet. De har en energirating på A+, altså bedre enn ratingen. Low-E er en del av isolasjonen der. Bygg vegger av plater på lekter, Low-E bør stå fritt i veggen, luft på begge sider. Skjøter tapes med spesialtapen.

Badstu, Low-E trimmet, vanlig spesialtape

Low-E trimmet legges på veggen i badstuen før det lektes ut og du slår på for eksempel kvistfri granpanel el.

Akkumulatortank, Low-E trimmet, vanlig spesialtape

Akkumulatortank eller vv-bereder kan kles med Low-E trimmet. Best effekt får man hvis du kan legge på noen avstandsstykker (biter av Low-E) slik at det blir litt luft mellom tanken og Low-E. Skjøter tapes med spesialtapen.

Referanseprosjekt hus